Biodanza

BIODANZA NATUURLIJK

                        met Jhari


Wat is Biodanza?


Bio-danza betekent letterlijk dans van het leven; afgeleid uit 'bios, dat leven betekent, en 'danza', dat vertaald kan worden als 'samenhangende bewegingen die vol van betekenis zijn.Achtergrond

Het is een in de jaren 60 ontwikkeld systeem, door de Chileense antropoloog en psycholoog Rolando Toro. Door Rolando Toro's verlangen het paradijs te heroveren en de wil de oorspronkelijke liefde te vinden, ontdekte hij dat de mens kon veranderen door te dansen. Met muziek, de universele taal die iedereen kan begrijpen en dans creƫerde hij de ideale vorm om lichaam en geest te integreren.

In eerste instantie experimenteerde hij ermee bij Geestelijke gehandicapten, daarna zag hij dat het systeem ook goed werkt bij gezonde mensen. En zo hebben zich de gemanifesteerde krachten van kunst, wetenschap en liefde zich kunnen openbaren in het systeem met de naam : Biodanza.


 
     

Hoe en voor wie?

Biodanza werkt met behulp van muziek, ritme en emoties. De oefeningen, de zogenaamde 'vivencias', geven je het gevoel te leven en te leren intens te genieten van elk moment.Alleen door het te leren kennen kunnen we de werkelijke betekenis ervan omhelzen. Het is een deelname aan een nieuwe manier van leven, een weg voor het bereiken van meer levensvreugde en ons meer bewust te worden van onze gevoeligheid, vanuit intense persoonlijke beleving. Dit wordt Vivencia genoemd. Door Biodanza kunnen we Vivencia's opwekken. Vivencia's vormen een opening waardoor we kunnen doordringen tot de pure ruimte van het zijn, waar tijd ophoudt te bestaan, waardoor we ons in het  'Hier en Nu' begeven.


Biodanza werkt met het gezonde deel van de mens, hierin ligt het verschil met andere therapieƫn.

Door het gezonde deel te stimuleren kunnen we het uitvergroten.


We gebruiken 5 lijnen:

Vitaliteit : het leven met meer energie tegemoet treden

Seksualiteit: het ervaren van verlangen en plezier

Creativiteit: je creatieve vermogens aanspreken

Affectiviteit : tederheid en respect in het geven en ontvangen van universele liefde

Transcendentie: het uitstijgen boven je ego om hogere niveaus te bereiken van integratie met mensheid, de natuur en de kosmos.


Biodanza stimuleert bij iedereen de minder ontwikkelde lijnen en helpt ze te integreren en harmoniseren; hierdoor is Biodanza geschikt voor iedereen die van bewegen houdt. Leeftijd, achtergrond en wat je dagelijks doet is niet van belang.

Iedereen kan deelnemen. De dansen en oefeningen die we doen zijn eenvoudig. Ze brengen je naar je gevoel, hierdoor maak je verbinding met jezelf, de ander en de groep.


De effecten van Biodanza

De effecten die zijn vastgesteld, zijn voor de meeste mensen hetzelfde, ongeacht hun achtergrond en persoonlijkheid:


~ '' Je moed en je verlangen om te leven nemen toe, je relaties met partners, vrienden en ouders verbeteren. Je krijgt toegang tot liefde en sensualiteit, je creatieve vermogen neemt toe en je hebt meer energie voor je werk en studie. Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen'' ~


Rolando Toro Arenada